Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Σπίθα στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται


Η Σπίθα ως αγωνιστικό κίνημα που στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από διάφορους φορείς με στόχο την εξυγίανση των κακώς πεπραγμένων και την εξέλιξή τους σε ελπιδοφόρες κινήσεις ,υποστηρίζει την κίνηση 136 διαβλέποντας την αξία της αγωνιστικής της προσπάθειας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η κίνηση 136 είναι μία κίνηση πολιτών (το  Μάιο  του 2013 γιόρτασε τα δύο χρόνια από την ίδρυση και  για τα δύο χρόνια αγώνων της ,με μια σημαντική εκδήλωση) που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού αρχικά και  αντιπροτείνει στη περίπτωση που το κράτος επιμείνει, την εξαγορά της ΕΥΑΘ από τους πολίτες μέσω μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών που έχει ιδρύσει ανά δήμο. Προς το παρόν έχουν νομιμοποιηθεί 6 συνεταιρισμοί και είναι σε φάση νομιμοποίησης άλλοι τρεις. Οι συνεταιρισμοί αυτοί έχουν δημιουργήσει μια Ένωση Πολιτών για το Νερό η οποία είχε καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ .

Συνολικά οι προτάσεις ενδιαφέροντος ήταν τέσσερις.
Εκτός από την Ένωση πολιτών για το νερό
-Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε κατέβει
και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.

-Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και την ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης.

-Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.
Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν αρνητικό για την κίνηση αφού είναι προαποφασισμένο το νερό να πάει σε χέρια ιδιωτών.

Τα επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση  είναι η κοινοπραξία Suez Environment, από κοινού με την ‘Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ και το επενδυτικό σχήμα της ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του Ιατρικού ομίλου  Αθηνών και μια ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης.

Η κίνηση 136 είχε  καταθέσει ένσταση στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς  στην επιστολή του προέδρου υπήρχει πλήρης απουσία αιτιολόγησης της απόφασης!Πλήρης απουσία σκεπτικού!Παντελής αοριστία!Το άνοιγμα των φακέλων έγινε χωρίς την παρουσία των ενδιαφερομένων!Υπήρξε έλλειψη διαφάνειας!Απουσία δόκιμης πρακτικής νομιμότητας της διαδικασίας!Με ένα δελτίο τύπου η ΄Ενωση εξηγεί πως το ΤΑΙΠΕΔ απαξίωσε την πρόταση των πολιτών αναιτιολόγητα.Στην ένσταση της ζητά να ακυρωθεί η απόρριψη της επιλογής της Ένωσης στο διαγωνισμό και να ακυρωθεί ο Διαγωνισμός στο σύνολο του. Φυσικά  επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της και για τις επόμενες νομικές και όχι μόνον ενέργειές της.

Αυτόν τον καιρό η Ένωση Πολιτών για το Νερό (ΕΠΝ, Κίνηση 136) προσέφυγε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για να μπορέσει να πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ τα στοιχεία που ζητά και αφορούν τον αποκλεισμό της από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η ΕΠΝ κατηγορεί το ΤΑΙΠΕΔ για μία σειρά από παρατυπίες στη διαδικασία ανοίγματος των φακέλων των προσφορών και σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά με σκοπό να σταματήσει το διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ.

Η κίνηση 136 κινείται ταυτόχρονα στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η κίνηση υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δημόσιο διάλογο στην Ε.Ε και να θέσει μια αλλαγή  στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής για το νερό ώστε  να υπάρξει
1.Εγγυημένη ύδρευση και αποχέτευση για όλους στην Ευρώπη.
2.Όχι απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης.
3.Καθολική (παγκόσμια) πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.
Συλλογή υπογραφών στο http://www.right2water.eu

΄Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 1.857.000 υπογραφές και πρόσφατα ο
 ο επίτροπος Μισέλ  Μπαρνιέ δήλωσε ότι το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού «δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις (της ΕΕ), δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα» και συμπλήρωσε  ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους «που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους».

Επίσης υποστηρίζει την πρωτοβουλία για την μην ιδιωτικοποίηση του νερού Save Greek water, όπως και την πρωτοβουλία SOSτε το νερό. Περισσότερες πληροφορίες στο site της http://www.136.gr.


 Παράλληλα, η Ναόμι Κλάιν που επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας σε μια  εκδήλωση-συζήτηση που  πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ με θέμα «Δομές και Δράσεις ενάντια στον Καπιταλισμό: Η προοπτική της αυτοδιαχείρισης».μίλησε με ενθουσιασμό για την κίνηση 136 και τις δράσεις της..
Επιστολή έστειλαν 130 φορείς από την Ελλάδα, Ευρώπη και όλο τον κόσμο και 50 Ευρωβουλευτών από 18 χώρες προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία εξαγοράς της ΕΥΑΘ, την οποία συνυπογράφει η Κίνηση 136 όπου  ζητούν την  απόσυρση της προσφορά ς τους.

Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού συσπειρώνει όλους τους πολίτες.

Η Σπίθα Θεσσαλονίκης στήριξε και στηρίζει  την κίνηση αυτή συμμετέχοντας στις δράσεις της,πράγμα που κάνει από το ξεκίνημα της σε κάθε δίκαιο αγώνα πολιτών,δείχνοντας με τη στάση της τη δύναμη που έχουν οι άνθρωποι  όταν βαδίζουν ενωμένοι.

Στόγιου Ανδρεάνα
Σπίθα Θεσσαλονίκης
Μέλος της Κ136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου