Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα στην ΛΑΜΙΑ ο Μίκης Θεοδωράκης ( σε VIDEO ο ίδιος αποστέλει μήνυμα- επιστολή )


Σήμερα  πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» ’’Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας’’ , στο υπό διαμόρφωση Α Κτίριο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, όπου  βρέθηκε και ο φωτογράφος Δημήτρης Μπρέκης  (  LamiaReport ) που φωτογράφισε τους τεχνικούς, επιμελητές και όλους όσους δουλεύουν πυρετωδώς, έτσι ώστε σήμερα  7 το απόγευμα να υποδεχθούν τον δημιουργό κο Βαρλάμη αλλά όπως μας ενημέρωσε και ο Δήμαρχος κος Κοτρωνιάς, στα εγκαίνια θα είναι και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης!
Η Έκθεση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία στην περιοχή του Μουσείου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», μια ιδέα του Ευθύμιου Βαρλάμη η οποία πέραν της Πολιτιστικής υπόστασης έχει και ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή.




Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για μια τεράστια έκθεση, με πολύ δουλειά για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος




Ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιτέκτονας και ζωγράφος Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης δημιούργησε μία μεγάλη εικαστική συλλογή όπου παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι ένα μοναδικό πολυθέαμα, μία νέα μορφή τέχνης, ένας συνδυασμός της ζωγραφικής με τη μουσική που δίνει την
δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να νοιώσει τη μαγεία και τη δύναμη του έργου του μεγάλου μας συνθέτη.




Ο Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης με το έργο του αυτό τιμά τον μεγάλο Έλληνα Παγκόσμιο δημιουργό, τον Μίκη Θεοδωράκη που αφιέρωσε τη ζωή του στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τον σύγχρονο Έλληνα της εποχής μας, μάρτυρα του 20ου αιώνα, που καταφέρνει να μεταφέρει με τη μουσική του, την αρμονία των συμπαντικών δυνάμεων στον τόπο μας, όπου ευδοκιμεί η ζωή και η ευτυχία της αγάπης. Η δημιουργική αυτή σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ευθύμιο Βαρλάμη δίνει ένα μήνυμα ελπίδας από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο γι’ αυτούς που αισθάνονται και σέβονται τη ζωή και τις αξίες της. 




Είναι η τέχνη που δυναμώνει την ελπίδα των καταπιεσμένων, είναι η τέχνη του μυστηρίου της αγάπης, είναι η τέχνη της ελπίδας σαν αντίδοτο στις σκοτεινές δυνάμεις που υποβιβάζουν τον άνθρωπο σε στατιστική μονάδα της χρηματικής βιομηχανίας, είναι η τέχνη ενάντια στην περιφρόνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η Έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν Σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 ώρα 19.00 στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (Κτίριο Α΄) 
Διάρκεια Έκθεσης: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ– ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα –Παρασκευή 18:00- 21:30
Σάββατο, Κυριακή & Αργίες 11:00- 14:00 & 18:00 - 21:30




Ακολουθεί ΜΗΝΥΜΑ του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Τον Μάκη Βαρλάμη τον θαύμαζα, όπως όλοι μας, χωρίς ποτέ να φανταστώ ότι θα `ρχόταν μία μέρα που όχι μόνο θα γνώριζε κι εκείνος το έργο μου, αλλά και θα το εκτιμούσε και θα το αγαπούσε και μάλιστα με τόσο δημιουργικό και εμπνευσμένο τρόπο, που με άφησε …άφωνο και περιπεπλεγμένο.

Πρώτον γιατί γνώριζα πόσο δύσκολα ένας μεγάλος καλλιτέχνης αποδέχεται το έργο ενός άλλου και δεύτερον γιατί ο τρόπος που διάλεξε ο Βαρλάμης, ειδικά όταν αποφάσισε να συνενώσει τη μουσική μου με τη ζωγραφική του, διάνοιγε ένα νέο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και ένα νέο δρόμο που οδηγεί σε μία νέα σχέση του κοινού – και θα έλεγα του «μεγάλου κοινού» - με την Τέχνη.

Ένα άλλο πρωταρχικό στοιχείο που μας ενώνει, είναι η κυριαρχία της ελληνικότητας που χαρακτηρίζει όχι μόνο τα έργα μας αλλά και τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή, με μία λέξη το «είναι» μας. Το να είσαι σύγχρονος έλληνας καλλιτέχνης δεν πρέπει να είναι σημείο έπαρσης ή αντίθετα μειονεκτικότητας. Για εμάς είναι απλώς πηγή ζωής, έμπνευσης, αυτογνωσίας και απόλυτης πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας. Ισορροπίας ως αντανάκλασης της ιστορικής και πολιτισμικής μας παράδοσης, καθώς και του ελληνικού τοπίου, που το χαρακτηρίζει μία θεϊκή θα έλεγα ισορροπία, που μας γαληνεύει, μας εξανθρωπίζει και γεννά μέσα μας δυνατά αισθήματα αγάπης για τη φύση, τον άνθρωπο, την ομορφιά, την πρόοδο και την Ειρήνη. Μας κάνει όλους εραστές του Ωραίου και του Αληθινού. Αυτά τα δύο στοιχεία που από τον Όμηρο ως τον Ελύτη σημαδεύουν την πορεία του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες.

Κι αν κάθε τόσο, όπως και σήμερα, μας σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, η Ομορφιά και η Τέχνη, όπως και ο αληθινός μας χαρακτήρας και η δική μας σκέψη και θέληση μένουν άθικτα. Μένουν αθάνατα. Γιατί μας προστατεύει ο άνεμος της δικής μας ιστορίας, της ελληνικής παράδοσης που θα φυσήξει για να καθαρίσει ο ουρανός, που ότι κι αν κάνουν εχθροί και άσπονδοι φίλοι, θα παραμένει πάντοτε γαλάζιος και το φως, το μοναδικό στον κόσμο φως της Ελλάδας θα εξακολουθεί να λούζει τα σώματα και τις καρδιές μας.

Αυτό είναι το Μήνυμα του κοινού μας έργου και πιστεύω ότι είναι θέλημα Θεού αυτό το Έργο να στηθεί φρουρός του Ωραίου και του Αληθινού στις Θερμοπύλες, για να τσακιστούν και πάλι οι νεοβάρβαροι που μας απειλούν. Και από δω να ξεκινήσει ξανά το Μήνυμα Ελπίδας σε όλη την Οικουμένη για τον Άνθρωπο που σήμερα στενάζει και να του πει «Εσύ είσαι η ωραιότερη δημιουργία του ωραιότερου γνωστού μας Κόσμου που υπάρχει στο Σύμπαν. Από τις Θερμοπύλες και πάλι σου προσφέρουμε το όπλο να βγεις νικητής: Την Ομορφιά!».

Αγαπητέ Δήμαρχε της Λαμίας, αγαπητοί μου κάτοικοι της Λαμίας, είμαι ευτυχής που χάρη στον υπέροχο Βαρλάμη, θα είμαι για πάντα κοντά σας.

Σας ευχαριστώ.

Αθήνα 1.7.2012
Μίκης Θεοδωράκης 






Βιογραφικό Σημείωμα καθ. Βαρλάμη
Ευθύμης Βαρλάμης

Ο Καθηγητής Βαρλάμης γεννήθηκε στην Ημαθία το 1942. Πολυμήχανος, αναγεννησιακός καλλιτέχνης, αγωνίζεται για το φως. Δουλεύει με τη χρωματική ποίηση της φύσης. Ο Βαρλάμης δεν αποκλείει κανέναν γιατί η τέχνη του αναφέρεται πάντοτε στο κοινωνικό σύνολο, στους ανθρώπους που αισθάνονται. Στο Θεοδωράκη βλέπει μια συγγενή ψυχή, αέναη και φιλική. Με την έκθεση του “Μίκης Θεοδωράκης” ο Βαρλάμης φανερώνει το μεγαλείο και την πεμπτουσία της μουσικής του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Ο πατέρας του Καθηγητή Βαρλάμη, Φώτης Βαρλάμης είχε καταγωγή από το Παλιόκαστρο της Φθιώτιδας και η μητέρα του Ρεβέκκα από τον Πόντο της Μικράς Ασίας, Ο Βαρλάμης διάλεξε τη Λαμία γι’ αυτή τη συναισθηματική σχέση που έτρεφε πάντοτε προς τη γενέτειρα του πατέρα του.










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου